Popis
Černé fazole
Černé fazole neboli želví se uplatní nejlépe v polévkách. Vařte je stejně jako těstoviny, al dente, aby nebyly rozvařené. Fazole černá ledvina má hladký a lesklý povrch, pěstují je v Thajsku a v Číně nebo v Karibiku, kde jsou velmi oblíbené. Fazole má mírně nasládlou chuť a dá se upravovat stejně, jako červená ledvina. Fazole jsou skvělým zdrojem minerálů a vlákniny. Jsou však velmi nadýmavé a nehodí se proto do jídelníčků osob, které trpí zažívacími obtížemi nebo mají šetřící diety. Černá fazole obsahuje nejlépe stravitelné bílkoviny.
Příprava
Nejprve fazole přebereme od drobných nečistot. Abychom urychlili vaření černých fazolí, je vhodné si je alespoň 8-12 hodin předem namočit a poté vaříme 90 minut.
Fazole červená ledvina si dopřejte alespoň jednou týdně. Fazole mají nízký glykemický index. Fazole lze upravit vařením, pečením, ale i sterilizací. Chutnat vám budou v polévce i v guláši. Fazolí se rozhodně nebojte, s kombinací protinadýmavých bylinek (fenykl, majoránka, saturejka, bazalka, tymián, kmín...) zmizí nadýmání pokaždé, co je konzumujete.
Složení
Fazole černá, sušená. Může obsahovat stopy lepku.
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 1470 kJ / 350 kcal |
Tuky | 0,9 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,3 g |
Sacharidy | 63,35 g |
z toho cukry | 2,25 g |
Bílkoviny | 21,25 g |
Sůl | 0,03 g |
Skladování
Skladujte při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Země původu
Ukrajina
Vlastnosti | Bez lepku |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.