Popis
Pšeničný bulgur hrubý
Pšeničný bulgur je ideální přílohou tam, kde jste doposud používali rýži nebo kuskus. Bulgur je tradiční pokrm jemné oříškové chuti, který je výživnější než rýže a také je stravitelnější než luštěniny.
Důležitý je samozřejmě i vysoký obsah zdraví prospěšných látek. V bulguru se nachází ohromné množství vlákniny, díky čemuž se bulgur hodí i k redukčním dietám – i jeho mála porce vás totiž dostatečně zasytí. Celkově pozitivní nutriční hodnota bulguru z něj dělá ideální potravinu ke konzumaci, chceme-li jíst zdravě.
V bulguru je navíc i přes významný podíl bílkovin naprosté minimum tuku. Nemusíte se proto bát, že byste po jeho konzumaci tloustli, což je ostatně jeden z důvodů jeho popularity u všemožných dietních programů. Tato předvařená pšenice také skvěle stimuluje náš nervový systém i činnost střev.
Využití bulguru v kuchyni
Hojně se využívá kupříkladu v Libanonu, kde je bulgur jednou ze základních surovin při výrobě známého salátu tabouli. Jelikož zejména v těchto oblastech se jedná o velice populární potravinu, nalezneme ho i v dalších masových i vegetariánských jídlech – například ve falafelu.
Dají se z něj vyrobit karbanátky, nádivky, mnohdy se přidává do polévek a úplně nejčastěji se používá jako náhražka rýže – ať už jako příloha, nebo při přípravě rozličných rizot a podobně. Také se dá využít k přípravě kaší. Bulgur je jak stvořený pro vegany a vegetariány, neboť je velice lehce stravitelný díky obsahu vlákniny, minerálů a vitamínů.
Příprava bulguru
Bulgur nejprve 2x propláchněte. Bulgur dokáže absorbovat velké množství vody, proto je zapotřebí ho vařit v poměru 1:3 po dobu 15-20 minut. Pokud chcete být při přípravě k bulguru šetrnější, povařte ho jen 5-10 minut a poté ho nechte dojít pod pokličkou. Nejšetrnějším způsobem je nechat ho nabobtnat ve studené vodě po dobu cca 1 hodiny.
Složení
Loupaná, předvařená, drcená pšenice.
Alergen: lepek
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 1383 kJ / 328 kcal |
Tuky | 1,3 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,23 g |
Sacharidy | 57,5 g |
z toho cukry | 0,41 g |
Vláknina | 12,0 g |
Bílkoviny | 12,29 g |
Sůl | 0,04 g |
Skladování
Skladujte při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti vzduchu nejvýše 70%.
Země původu
Kypr / Turecko / Ukrajina
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.