Popis
kmín černý - nigella sativa
Černucha setá - Nigella Sativa je bylinka, která se hojně využívá v tradiční lidové medicíně, je typickým kořením používaným v indické kuchyni, kuchyni Blízkého východu a severní Afriky. Černucha bývá součástí směsi koření kari a směsí indického koření zvaném masala. Černuchu můžete také najít pod označením černý kmín.
Semínka jsou bohatá na vitamíny, kyselinu listovou, minerály, stopové prvky i omega 3 a 6 kyseliny. Černý kmín má jemně pikantní chuť, trochu podobnou muškátovému oříšku. Aroma má příjemně zemité připomínající fenykl.
Použití
Černý kmín lze využít na posypání pečiva, zejména při pečení chleba nebo chlebových placek. Přisypat jej můžete k luštěninám, masu i rybám nebo do polévek. Dochutit s černým kmínem můžete také dresinky, zálivky i omáčky. A pokud rádi nakládáte zeleninu, tak i tam můžete černuchu využít. Vynikající je kombinace černého kmínu se saturejkou, novým kořením, koriandrem i tymiánem.
Složení
100% černucha setá (Nigella Sativa)
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 1444 kJ / 345 kcal |
Tuky | 22,3 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 3,0 g |
Sacharidy | 52,0 g |
z toho cukry | 0 g |
Vláknina | 40,0 g |
Bílkoviny | 16,0 g |
Sůl | 0,02 g |
Země původu
Egypt / Sýrie
Skladování
Skladujte v suchu.
Chraňte před teplem a přímým slunečním zářením.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.