Popis
BIO CHIA SEMÍNKA - SALVIA HISPANICA
Chia jsou semínka rostliny Šalvěje hispánské, pocházející z horkých oblastí střední Ameriky. Někdy se jim nesprávně říká Chio semínka. Správná česká výslovnost je "Čija". Jsou šedě až černě zbarvená a asi jeden milimetr dlouhá.
POUŽITÍ CHIA SEMÍNEK
Tyto semínka mají neutrální chuť a perfektně se hodí do jogurtů například v kombinaci s ořechy nebo Goji. Můžeme je konzumovat také přímo, nebo je přidat do smoothie, kaší, pečiva, dezertů, salátů nebo je použít jako třeba jako zahušťovadlo.
Kromě již zmiňovaného a dosti známého chia pudingu, který je mimochodem naprosto perfektní s kokosovým mlékem, si můžete připravit starý Aztécký nápoj Chia Fresca.
JAK KONZUMOVAT CHIA SEMÍNKA
Semínka Chia nejsou na skus tvrdá, není tak třeba je pro jejich použití mlít nebo jinak upravovat. Pro lepší stravitelnost to však můžeme jen doporučit tak jako u jiných semínek. Pokud totiž nenarušíme slupku chia semínka např. kousáním, naše tělo nevyužije všechny zdraví prospěšné látky, které se v semínku skrývají, a takové semínko projde zažíváním nestrávené.
Jedna z jejich zvláštních vlastností je notoricky známá – při kontaktu s tekutinou na sebe semínka naváží vodu a vytvoří hustý gel, kterým je poté možno zhušťovat pokrmy či spojovat jednotlivé suroviny. Vzhledem k tomu, že chia semínka nemají žádnou specifickou chuť, jsou velice variabilní pro použitá v pokrmech i nápojích.
CHIA SEMÍNKA DÁVKOVÁNÍ
Chia semínka by neměly konzumovat osoby, které mají nízký krevní tlak a osoby, které užívají léky na ředění krve.
Doporučená denní dávka chia semínek je dle nařízení EU 15 gramů (asi 2 polévkové lžíce).
Složení
100% Chia semínka* (Salvia Hispanica)
*Produkt kontrolovaného ekologického zemědělství.
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 1930 kJ / 470 kcal |
Tuky | 35,0 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 3,5 g |
Sacharidy | 2,8 g |
z toho cukry | 2,5 g |
Vláknina | 44,0 g |
Bílkoviny | 18,0 g |
Sůl | 0 g |
Země původu
Peru / Paraguay (mimo EU)
Skladování
Skladujte v chladu a suchu. Chraňte před teplem a přímým slunečním zářením.
Vlastnosti | BIO |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.