Popis
Čiroková mouka z čiroku bílého
Čirok je jedna z nejstarších obilnin, které lidstvo ve své historii poznalo – jeho kořeny spadají až do starověkého Egypta. Čiroku je někdy přezdíváno „velbloud mezi rostlinami“. Jeho největšími producenty jsou suverénně Spojené státy americké.
Čiroková mouka je přirozeně bezlepková, čehož rádi využívají nejenom celiaci. Lze jí nahradit skoro dvě třetiny klasické mouky, aniž by byl původní recept jakkoliv ovlivněn. Tato mouka je tmavší než ostatní mouky, proto se příliš nehodí do světlého pečiva.
Použití
Pokud byste chtěli mouku využít v nějakém tradičním receptu, zkuste třeba chléb naan – indický chléb. Na jeho výrobu potřebujete 200 gramů čirokové mouky, jeden větší smetanový jogurt, necelou lžičku prášku do pečiva, po čajové lžíci máku, římského kmínu a koriandru, a také 2 polévkové lžíce oleje, takřka jakéhokoliv.
Vše kromě oleje smíchejte v misce, přidejte sůl podle chuti, a vytvořte těsto. Po pěti minutách na odpočinutí si olejem pomažte ruce a z těsta tvarujte placičky o průměru asi 8 cm. Ty poté vhoďte na pár minut na suchou pánev, a podávejte k indickým, arabským i africkým jídlům.
Složení
100% mletá zrna bílého čiroku
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 1459 kJ / 347 kcal |
Tuky | 1,9 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,25 g |
Sacharidy | 72,0 g |
z toho cukry | 0 g |
Bílkoviny | 10,0 g |
Sůl | < 0,05 mg |
Skladování
Při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 75 %.
Země původu
Česká republika
Podobné produkty
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.