Popis
Červená čočka loupaná půlená bio
Červená čočka má ve skutečnosti oranžovou barvu a řadíme ji mezi luštěniny. Díky absenci slupky má po uvaření spíše kašovitou konzistenci a často získá žluté zbarvení. Oproti jiným druhům luštěnin je ale poměrně lehce stravitelná a nepůsobí nadýmavě. I proto se doporučuje malým dětem či kojícím maminkám.
Stejně jako jiné luštěniny je ale bohatá na vlákninu, která je důležitá pro správné trávení. Červená čočka obsahuje také bílkoviny, minerály a je přirozeně bezlepková. Červená čočka má po uvaření jemnou nasládlou chuť, kterou ale snadno ovlivníte použitým kořením.
použití červené čočky
Z loupané, půlené červené čočky můžete připravit lahodné pikantní předkrmy i vynikající pomazánky. Červenou čočku využijete i jako přílohu, zvláště vynikající je v kombinaci s quinoou nebo rýží. Hodí se i do salátů, polévek, k zahušťování i k výrobě vegetariánských burgerů. Vyzkoušet můžete i čočkové kari a typicky indické jídlo dhál.
Jak připravit červenou čočku
Když jsme říkali, že příprava červené čočky je rychlá a snadná, tak to je opravdu tak. Zapomeňte na dlouhé namáčení předem. Červenou čočku můžete ihned vařit. Před vařením ji jen propláchněte. Na díl čočky budete potřebovat necelé dva díly vody, vodu nesolte.
Čočce postačí jen 5 minut vaření v nezakrytém hrnci, následně ji nechejte dojít pod poklicí asi 10 minut, dokud se voda naprosto nevstřebá. A máte hotovo.
Složení
100% červená čočka, loupaná, půlená*.
*Produkt kontrolovaného ekologického zemědělství.
Může obsahovat stopy arašídů, skořápkových plodů, sezamu a lepku.
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 1597 kJ / 378 kcal |
Tuky | 2,2 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,4 g |
Sacharidy | 59,0 g |
z toho cukry | 2,0 g |
Vláknina | 22,6 g |
Bílkoviny | 25,0 g |
Sůl | 0,02 g |
Skladování
Skladujte při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70%
Země původu
Turecko (mimo EU)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.