Popis
BIO datlový sirup
Datle jsou populární pochutinou českých cestovatelů. Mnoho z nich si bez datlí ani dovolenou na jihu Evropy či severu Afriky nedovede představit. Ostatně říká se o nich, že jde o „energii sbalenou na cesty“, a toto tvrzení není nijak přitažené za vlasy.
Datlovník navíc patří k těm nejstarším plodinám vůbec. Jejich plody se krmili Mojžíš, Ježíš i Buddha, jedná se rovněž o jeden ze sedmi základních pilířů lidské stravy dle Bible. Svůj původ mají v Mezopotámii, postupem času se rozšířily i do dalších oblastí. Dnes patří mezi jejich největší producenty Maroko, Egypt, Indie i USA, kde se datle hojně pěstují v Kalifornii.
Datlový sirup se vytváří z přezrálých datlů, které jsou smíchány s vodou a uvařeny. Postupně vznikne temně hnědá a hustá tekutina, která na první pohled připomíná včelí med. Avšak díky jeho specifické vůni nehrozí, že byste si je zaměnili.
Datlový sirup použití v kuchyni
Nejlépe se kombinuje s neutrálními pokrmy, neboť sirup sám je velice aromatický a také sladí podstatně více než řepný cukr. Skvěle vynikne ve snídaňové kaši, dají se jím polévat palačinky, za zkoušku stojí i přidat trochu datlového sirupu do bílého jogurtu či tvarohu. Pokud máte rádi tofu, i to můžete osladit s pomocí datlového sirupu.
Zbavte se tedy zbytečně přehnaného množství rafinovaného řepného cukru a vyzkoušejte jednoduchou alternativu v podobě datlového sirupu. Velice brzy si ho zamilujete nejenom vy sami, ale i vaše děti. Ostatně datlový sirup bude milovat každý, kdo má byť jen trochu rád včelí med. A takových je mezi námi drtivá většina.
Datlový sirup obsahuje 15–30 % fruktózy, 17–40 % glukózy a 3–34 % sacharózy.
Složení
Sušené datle* (75 %), voda. Může obsahovat stopy lepku. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Skladování
Skladujte při teplotě do 20 °C.
Vlastnosti | BIO |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.