Popis
Dýňová mouka pražená
Dýňová mouka se vyrábí z dýňových semínek (pražených, solených), které se za studena vylisují, čímž dojde k odstranění části tuku. Pak se semínka namelou a vzniká mouka zelené barvy s typickou vůní a chutí a širokým spektrem použití. Díky tomu, že byla semínka před semletím opražená a lehce osolená, je chuť této mouky více intenzivní. Pražení dodává této mouce příjemnou oříškovou chuť.
Dýňová semínka obsahují zejména bílkoviny, zdraví prospěšné omega 3 kyseliny a vlákninu. Jsou také zdrojem zinku, hořčíku, vápníku, železa, mědi a dalších minerálů. Z vitamínů obsahují vit. sk. B, A, C a zejména je v nich mnoho vit. E. Dýňová semínka jsou přirozeně bezlepková, takže mouku můžou používat i celiaci. A pokud vás trápí alergie na oříšky, tak je právě dýňová mouka ideálním kandidátem jako náhrada za oříškové mouky.
POUŽITÍ
Můžete ji smíchat s jinými druhy mouk nebo ji použít samostatně. Upečte si chléb, rohlíky i houstičky, přidejte třeba i pár celých dýňových semínek, a máte výborné pečivo na snídani, k polévce i na večeři. Zahuštění polévky, omáček i šťáv, to jde s dýňovou moukou raz dva. Dýňová mouka do sebe dokáže vsáknout větší množství tekutin i tuku, proto ji přidávejte pomalu.
Z dýňové mouky upečete i vynikající moučníky, cibulkový koláč, muffiny i palačinky. Doporučujeme ovšem při úplném nahrazení mouky v receptu přidat jedno vejce nebo tekutiny navíc, aby mělo těsto správnou konzistenci. A pokud k dýňové mouce přidáte mandlové aroma, tak moučník získá pistáciovou příchuť.
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 1479 kJ / 352 kcal |
Tuky | 7,2 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 3,11 g |
Sacharidy | 4,31 g |
z toho cukry | 3,95 g |
Bílkoviny | 61,76 g |
Sůl | 3,8 g |
Složení
100% dýňová mouka z mletých odtučněných dýňových výlisků (pražených, solených).
Skladování
Při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 75 %.
vyrobeno
Slovensko
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.