Luštěniny by se měly v našem jídelníčku objevit alespoň 1x týdně. My rozhodně doporučujeme vyzkoušet fazole Bango. Tyto fazole mají zajímavé strakaté tmavě červené až černohnědé zbarvení. Jsou zdrojem kvalitních bílkovin, minerálů, vitamínů a vlákniny.
Po uvaření mají jemně nasládlou máslovou chuť, ale jsou zároveň o něco pikantnější než velké bílé fazole.
Použití fazolí bango v kuchyni
Zeleninový salát, pomazánka, polévka či guláš, všude tam můžete fazole Bango použít. Ať už samostatně nebo v kombinaci s jinými druhy fazolí či luštěnin. Ovšem, kde fazole Bango skvěle zapadnou, to je mexická kuchyně. V kombinaci s pálivou paprikou či chilli totiž chuť fazolí Bango zvláště vynikne.
Návod k přípravě
Důkladně propláchněte pod tekoucí vodou a namočte na 4-8 hodin. Poté vařte v nové vodě, dokud nebudou fazolky měkké na skus (40-60 minut). Nemícháme. Pěnu při vaření sbíráme. Upozorníme vás, že při věření bango fazolí je vhodné solit až na konec – vařením v osolené vodě by ztvrdly.
Složení
Fazole bango
Výživové údaje na 100 g
Energie
1441 kJ / 344 kcal
Tuky
1,2 g
z toho nasycené mastné kyseliny
0,1 g
Sacharidy
59,0 g
z toho cukry
4,1 g
Bílkoviny
21,0 g
Sůl
0,005 g
Skladování
Skladujte při teplotě do 20 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.