Popis
Sušená goji A380 (Kustovnice čínská)
Goji (v angličtině Goji berry), někdy také godži, je označení pro sušené plody kustovnice čínské. Kustovnice čínská roste zejména v Číně, Japonsku a přilehlých oblastech. Dorůstá až tří metrů, a není příliš náročná na přírodní podmínky.
V oblastech Himaláje a v Tibetu se její plody – goji – konzumují již po staletí, přičemž si za tuto dobu vysloužily přezdívku "ovoce štěstí a mládí".
JAK GOJI CHUTNÁ?
Chuť plodů Goji berry je příjemně sladko kyselá. Pokud bychom její chuť měli přirovnat k jiným plodům, blíží se chutí k brusinkám, třešním, šípkům nebo jablkům.
ČÍM JE GOJI VÝJIMEČNÁ?
Zejména v množství zdraví prospěšných látek, které v této plodině nalezneme. Těmi nejzákladnějšími je hned 18 druhů aminokyselin, z toho navíc všech osm esenciálních.
Dalšími látkami jsou železo, vápník, měď či selen, dále germanium, a také karotenoidy. Zapomenout nesmíme ani na vitaminy, konkrétně pak vitaminy B1, B2, B6 a vitamin E. V goji se nachází také významné množství polysacharidů.
Co znamená označení A380
Co je dobré vědět před nákupem goji? Písmeno "A" označuje nejvyšší obchodní třídu - jedná se o výběrové plody kustovnice. Jinou třídu nedoporučujeme kupovat. Jednalo by se o potrhané plody nízké kvality. Číslice za písmenem udává, kolik plodů je obsaženo v 50g.
V tomto případě naše Goji obsahuje 380 kusů plodů v 50g. Čím je číslo nižší, tím jsou plody větší, neboť se jich vejde do 50g méně a naopak.
POUŽITÍ GOJI V KUCHYNI
Goji můžete konzumovat přímo, rozmixovat do smoothie, müsli, přidat do jogurtu, do vlažných čajů nebo použít jako kterékoli jiné sušené ovoce.
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 1454 kJ / 344 kcal |
Tuky | 3,3 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,33 g |
Sacharidy | 71,9 g |
z toho cukry | 35,3 g |
Bílkoviny | 12,1 g |
Sůl | 1,25 g |
Složení
100% sušené plody Kustovnice čínské, Lycium chinensis (Goji)
Výrobek může dále obsahovat stopy: SO2, arašídů, skořápkových plodů, sezamu a lepku.
Země původu
Čína
Skladování
Skladujte v chladu a suchu. Chraňte před teplem a přímým slunečním zářením.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.