Popis
guar guar - guarová guma
Guarovou gumu najdete v mnoha výrobcích pod označením E412. Získává se ze semen guarových bobů, které se řadí mezi luštěniny. A ač má v názvu guma, tak vzhledem připomíná mouku. Guarová guma je rozpustná vláknina a má větší zahušťovací schopnost než klasický škrob. Díky svým vlastnostem prodlužuje čerstvost výrobků, funguje jako pojidlo, ovlivňuje barvu, konzistenci i vlastnosti konečného výrobku.
Že jste doposud znali jen xantanovou gumu? Vyzkoušejte i tu guarovou. Co se týče vlastností, jsou téměř totožné, liší se jen původem. Xantanová guma se získává fermentací sacharidů.
Použití
Guarová guma je zvláště výborná do bezlepkových těst. Funguje zde jako lepek a všechny suroviny hladce spojí a těsto se nebude tak drolit. A sáček guarové gumy vám vydrží opravdu na spoustu tvoření v kuchyni. 1 kávová lžička totiž vystačí na 400g mouky. A použití není vůbec složité. Přimíchejte guarovou gumu k mouce a pokračujte dále podle receptu.
Výborně se hodí na zahušťování omáček, krémů, kaší i polévek. Guarová guma se hodí při tvoření domácí zmrzliny, majonézy, dresinků, jogurtů i sýrů. Šunku už kupovat nemusíte, s guarovou gumou bude mít ta domácí tu správnou texturu, barvu a bude chutnat báječně.
Složení
Guarová guma E412
Ce je E412 ZDE
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 209 kJ / 843 kcal |
Tuky | 0,6 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,2 g |
Sacharidy | 1,0 g |
z toho cukry | 0,9 g |
Vláknina | 88,3 g |
Bílkoviny | 5,7 g |
Sůl | 0,01 g |
Skladování
Chraňte před přímým slunečním zářením. Skladujte při teplotě do 22°C a vlhkosti vzduchu do 65 %.
Země původu
Čína
Vlastnosti | Bez lepku |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.