Popis
Jáhly - loupané proso
Jáhly jsou přirozeně bezlepková obilovina, získaná loupáním prosa. Jsou velmi lehce stravitelné, což je činí ideální volbou pro lidi s citlivým zažíváním nebo ty, kteří chtějí odlehčit svůj jídelníček.
Jáhly vynikají svou univerzálností v kuchyni – můžete je použít jak do sladkých, tak slaných pokrmů. Skvěle se hodí do kaší, nákypů, polévek nebo jako příloha k masům a zeleninovým jídlům. Pro milovníky zdravé snídaně jsou výbornou alternativou k ovesným vločkám.
použití
Klasikou je sladká jáhlová kaše – uvařte jáhly, přidejte ořechy, sušené ovoce a pokud ho máte rádi, tak i mák, promíchejte a servírujte. Z jáhel se dá vykouzlit také řada slaných jídel, kupříkladu se dají použít jako příloha k masovým pokrmům zastoupí rýži i brambory.
Návod k přípravě
Příprava jáhel je jednoduchá, ale klíčem k dobrému výsledku je jejich důkladné propláchnutí horkou vodou před vařením. Tím se odstraní případná hořkost. Poté jáhly vařte v dvojnásobném množství vody nebo mléka, přibližně 15-20 minut, dokud nezměknou.
Pro krémovější strukturu můžete přidat lžičku másla nebo rostlinného oleje. Po uvaření je nechte chvíli odpočinout pod pokličkou, aby se chutě dokonale propojily.
Složení
Loupané proso.
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 1474 kJ / 348 kcal |
Tuky | 1,4 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,2 g |
Sacharidy | 71,0 g |
z toho cukry | 0,7 g |
Bílkoviny | 13,0 g |
Sůl | 0,02 g |
Skladování
Skladujte při teplotě do 20 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Země původu
Ukrajina / Rusko
Vlastnosti | Bez lepku |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.