Popis
BIO Javorový sirup Grade C
Když se řekne Kanada, většině lidí se vybaví jako první hokej a javorový list. Právě javorový list je pro Kanadu naprosto typickým znakem, ostatně proč by ho jinak měli Kanaďané i na samotné vlajce? Jak tato tradice vznikla, co je na javorovém sirupu tak skvělého a jak se dá využít v kuchyni? Javor - pokud si tento strom vyhledáte na Wikipedii, zjistíte, že se jedná o rod rostlin z rodu mýdelníkovitých, že tento rod čítá 125 dřevin i křovin, a že se nachází pouze na severní polokouli.
To nejdůležitější pro nás ovšem je, že z jeho mízy se získává tekutina, kterou známe pod názvem javorový sirup. Konkrétně se jedná o javor cukrový, ovšem získávat ho lze i z dalších druhů javorů. Zejména v Severní Americe je užívání javorového sirupu úzce spjato s tradicí a historií, proto nemůže toto přírodní sladidlo chybět v repertoáru žádné správné rodiny.
Jak se javorový sirup získává?
Základním předpokladem je, že javor je nejméně 40 let starý, má v průměru nejméně 25 centimetrů a ideálně metr a půl nad zemí. Takovýto javor je možné navrtat, díru očistit a vložit do ní kohoutek, jímž bude míza – tedy javorový sirup – protékat. Je nezbytné se držet několika zásad – strom je třeba navrtat, když je teplota nad bodem mrazu – jinak by mohlo dojít k poškození samotného stromu. Nejčastěji se tedy javory navrtávají na jaře. Zároveň by neměla být použita hrubá síla, neboť opět může dojít k poškození javoru. Sběr poté probíhá buď tradičně odléváním do věder, častěji se již ovšem setkáme se systémem vakuových pump, díky nimž je sběr sirupu efektivnější.
Takto sesbíraná míza je připravena k dalšímu zpracování. Nejlépe již v den sběru je míza vařena, při teplotě asi 105°C. Zajímavostí je, že ze 150 litrů surové mízy vznikne jen asi 3,8 litru javorového sirupu – získá se tedy asi 40x méně než tekutiny než před vařením.
Javorový sirup se dělí do tří kategorií
Při výběru javorového sirupu v obchodě je nutné chápat rozdíly mezi některými jeho druhy. Rozdělen je na základě propustnosti světla, která de facto určuje, jak silná či jemná bude javorová chuť samotného sirupu.
- grade A
- grade B
- grade C
Javorový sirup grade A
se hodí hlavně pro labužníky, kteří chtějí sirup využívat dennodenně k dochucování palačinek, vaflí a dalších sladkých pokrmů, jimiž se připravují na další krušný den. Ostatně, javorový sirup lze využít jako náhradu bílého cukru, v mnohých ohledech zdravější a také chutnější.
Javorový sirup grade C
se vyznačuje hlavně svou intenzivní chutí a vůní, přidává se tedy spíše do těst, používá se při pečení a vaření. Jelikož není tak čistý jako grade A. Nicméně hlavní je dívat se na kvalitu sirupu samotného, který typ zvolíme bychom měli zvažovat dle předpokládaného využití. V mnohých ohledech předčí javorový sirup běžný rafinovaný bílý cukr. Nachází se v něm některé zdraví prospěšné látky navíc se v něm se sacharózou kloubí i fruktóza a glukóza. Zapomínat nesmíme ani na vhodnost pro drtivou většinu diabetiků.
Javorový sirup najde pestré využití v každé domácnosti
Připravte si například lahodné palačinky přelité pravým javorovým sirupem, po nichž se budou olizovat nejenom vaše ratolesti. Pokud hledáte spíše zdravou snídani, zkuste přidat do obyčejného bílého jogurtu pár kapek javorového sirupu. Získáte tak jednoduchou, chutnou i levnou snídani, která vás jen tak neomrzí.
Vyzkoušejte tedy javorový sirup i vy a brzy poznáte, že sladit se dá i jinak než obyčejným bílým cukrem. Nejenom, že vaše jídla budou rázem chutnější, uděláme tím i něco pro své vlastní zdraví. A není to skvělá kombinace?
Složení
100% zahuštěná míza z javoru cukrového
Skladování
Skladujte v suchu a chladu. Po otevření skladujte při teplotě do 10 °C
Země původu
Kanada
Vlastnosti | BIO |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.