Popis
jidášovo ucho
Jidášovo ucho je velmi známou houbou, kterou můžete najít i u nás. Dá se jíst i syrová, ale sušením se zintenzivní jinak nevýrazná vůně. Velkou tradici má v asijské kuchyni, kde je základem mnoha pokrmů. Své místo má i v tradiční čínské medicíně, kde si ji cení pro antikoagulační schopnosti, proti křečím dolních končetin, na trávení či k posílení imunity. Jidášovo ucho obsahuje minerály i antioxidanty.
Použití
Jidášovo ucho díky své ne příliš výrazné chuti zapadne do všemožných pokrmů. Od polévkových masových vývarů, bramboračky i gulášovky až do zeleninových salátů, závitků, omáček, rizota i těstovinových salátů. Využít Jidášovo ucho můžete také k přípravě masa, zeleninových směsí či wok pokrmům. Díky své tmavé barvě vytvoří v pokrmu pěkný kontrast, jídlo bude nejen výživově obohacené, ale bude i radost na něj pohledět.
Příprava
Před přidáním do pokrmu je potřeba houbu oživit. Namočte ji na 10-15 minut do teplé vody a pak ucho omyjte pod tekoucí vodou. Dejte si ale pozor na množství, zbytečně to nepřehánějte, Jidášovo ucho nabývá hodně na objemu, takže si připravte přiměřené množství dle dalšího použití.
Složení
100% sušené Jidášovo ucho (Hirneola auricula judae).
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 759 kJ / 181 kcal |
Tuky | 0,6 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,2 g |
Sacharidy | 2,0 g |
z toho cukry | 0,9 g |
Bílkoviny | 6,1 g |
Sůl | 0,06 g |
Upozornění: nevhodné k přímé spotřebě! Ze zdravotního hlediska nesmí houba přijít v revitalizovaném stavu do kontaktu s jinou potravinou.
Skladování
Skladujte a uchovávejte v suchu, chraňte před teplem a přímým slunečním světlem.
Země původu
Vietnam
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.