Popis
nealkalizovaný kakaový prášek (20-22%)
Plody kakaovníku farmáři sklízí ručně a následně z nich vybírají kakaové boby. Ty jsou následně fermentovány, sušeny, dočištěny, nadrceny a pomocí lisu se z nich částečně odstraní kakaové máslo (tuk). Výsledek se ještě suší a drtí čímž vzniká kakaový prášek. Tento prášek neprošel procesem alkalizace a zachoval si tak svojí přirozenou podobu, krásnou vůni a intenzivní chuť.
Čím více bylo kakaového másla při zpracování z kakaového bobu odstraněno tím je prášek méně tučný a naopak - v tomto případě má kakaový prášek podíl tuku 20 - 22%. Náš kakaový prášek neobsahuje přidaný cukr, konzervanty, lepek, přidané aroma a při výrobě nebylo použito regulátorů kyselosti.
CO obsahuje kakaový prášek
Kakaový prášek je právem nazýván superpotravinou, protože obsahuje látky, které podporují vyplavování endorfinu, který je známý jako hormon štěstí. Dále obsahuje také tryptofan, který vám zase pomůže k výborné náladě.
Najdete v něm rovněž antioxidanty a vitamíny skupiny B, C a E. Dále pak minerální látky jako je železo, vápník, měď i zinek. Obsahuje zdravé tuky a nezvyšuje cholesterol v krvi. A díky obsahu hořčíku vám kakao dodá novou dávku energie. Obsahuje vysoký podíl vlákniny.
Použití naturáního kakaového prášku
Zajistěte si dobrou náladu po celý den. Ráno přisypejte kakaový prášek třeba do obilninové kaše, jogurtu, tvarohu či smoothie. Ať už smícháte kakaový prášek s kravským nebo rostlinným mlékem, tak výsledkem bude vynikající kakao, které vás zahřeje i provoní dům. Děti i návštěvy potěší třeba kakaové muffiny, sušenky nebo dort.
Základní rozdíly kakaových prášků
Alkalizované - tyto kakaové prášky prošly procesem alkalizace, který zmírní přirozenou kyselost kakaových bobů. Takové kakao se vyrábí nejčastěji z pražených kakaových bobů a má tmavou až téměř černou barvu. Alkalizované kakao je na trhu nejrozšířenější a cenově nejdostupnější.
Nealkalizované - tyto kakaové prášky neprošly žádným chemickým procesem a jsou zcela přírodní. Vyrábí se z kvalitnějších odrůd kakaových bobů než je tomu u kakaa alkalizovaného. Kakaové boby pro výrobu nealkalizovaného kakaa jsou nejčastěji nepražené a kakao tak má světle hnědou barvu, zachová si plnou a vyváženou vůni. Rozpustnost nealkalizovaného kakaa je o něco horší než je tomu u alkalizovaného. Nealkalizované kakao je zpravidla dražší neboť bylo vyrobeno z kvalitnější vstupní suroviny.
Podle obsahu kakaového másla (tuku) - při pracování kakaového bobu se od sebe při lisování odděluje kakaová hmota a kakaové máslo (kakaový tuk), který se dále využívá například pro výrobu bílé čokolády. Podle zbytkového obsahu tuku v "kakaovém koláči", který se následně suší a drtí až do podoby kakaového prášku rozdělujeme kakao na nízkotučné - se sníženým obsahem tuku (obsah tuku 10-12%) a s vysokým obsahem kakaového másla 20-22%. Čím méně bylo kakaového másla z prášku odebráno je jeho cena vyšší.
SLOŽENÍ
100% kakaový prášek. (nealkalizovaný kakaový prášek z nepražených kakaových bobů).
Obsah kakaového másla 20 - 22%.
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 1690 kJ / 407 kcal |
Tuky | 21,0 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 12,6 g |
Sacharidy | 19,0 g |
z toho cukry | 0,5 g |
Vláknina | 27,0 g |
Bílkoviny | 22,0 g |
Sůl | 0 g |
Země původu
Itálie (EU).
Skladování
Skladujte v suchu při teplotě do 20°C
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.