Popis
přírodní Kalabasa se skvrnami pantera
Kalabasa je vydlabaný plod tykve, který slouží jako tradiční nádoba pro popíjení Yerba Maté. Jelikož se jedná o čistě přírodní materiál, vyžaduje trochu péče a pozornosti. Vaše úsilí se však vyplatí, protože kalabasa vám nabídne dlouhou životnost a nezapomenutelné zážitky.
Jak správně používat přírodní kalabasu
- Před prvním použitím proveďte curado, který je důležitým „iniciačním rituálem“. Tímto procesem odstraníte zbytky dužiny z kalabasy a připravíte ji na příjemnou chuť pro váš nápoj.
- Naplňte kalabasu zhruba do 2/3 jejího objemu suchými nebo již luhovanými listy Yerba Maté.
- Zalijte Yerba Maté v kalabase horkou vodou.
- Nechejte kalabasu odstát po dobu 12-24 hodin.
- Vyjměte obsah kalabasy a vypláchněte ji důkladně vlažnou vodou. Použijte lžičku ke zbavení vnitřních stěn kalabasy zbytků dužiny.
- Opět vypláchněte kalabasu vlažnou vodou.
- Až je kalabasa důkladně vyčištěna, vložte suché Yerba Maté zpět do kalabasy, zalijte ho vařící vodou a nechejte odležet dalších 24 hodin.
- Vylijte obsah kalabasy, znovu ji vypláchněte vlažnou vodou a nechte nádobu důkladně vyschnout.
Dobře vysušte kalabasu každé dva dny
Aby kalabasa neplesnivěla, dopřejte jí odpočinek nejméně jednou za 2 dny. Po vyprázdnění nápoje jednoduše vypláchněte kalabasu vlažnou vodou a umístěte ji poblíž radiátoru nebo na slunné místo.
Plesnivění poznáte podle tmavě černého povlaku s houbovou vůní. Pokud se objeví plíseň, je lepší kalabasu vyměnit za nový kus. Na druhou stranu, pokud uvnitř kalabasy zpozorujete zelenošedý povlak, není třeba se obávat, protože vzniká při zalití Yerba Maté.
Kalabasa se přirozeně potí
Na začátku můžete na stěnách nebo dně kalabasy pozorovat drobné kapičky vody. Pocení kalabasy není důvodem k obavám. Tykev je porézní a trvá nějakou dobu, než se póry kalabasy uzavřou. Pokud se vám kalabasa na začátku zdá příliš vlhká, můžete ji při pití položit na talířek.
Specifikace
Výška 8,5 - 10 cm. Průměr hrdla 4,0 cm. Objem 200-250 ml.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.