Popis
jemně mletá turecká káva - Kurukahveci Mehmet Efendi
Kurukahveci Mehmet Efendi je tradiční turecká firma, která byla založena roku 1871. Za dobu své historie si vybudovala pověst výrobce exkluzivní turecké kávy.
Tato káva je namletá velmi jemně a svým namletím připomíná kakaový prášek. Tato turecká káva je určena zejména pro přípravu v džezvě nebo turecké konvici. Díky nejnovější technologii balení si čerstvě mletá káva Mehmet Efendi uchovává aroma a svěžest po dobu nejméně dvou let. Káva se podává v malých šálcích a po nalití se nechá chvíli ustát, aby se usadila na dně šálku.
Složení
100% Arabika (velmi jemně mletá)
doporučená příprava: džezva nebo turecká konvice.
Příprava
Káva z džezvy se tradičně pije z menších šálků, proto na přípravu 50 ml kávy použijeme 6 g (1,5 - 2 čajové lžičky) kávy.
- Položte džezvu na zdroj tepla, přidejte cca 20 ml vody, cukr, popřípadě koření (například kardamom).
- Počkejte, až se voda s cukrem začne vařit a vznikne karamel. Na jeden šálek kávy se zpravidla dávkují dvě lžičky kávy a jedna lžička cukru. Tento krok však můžete přeskočit a připravit v džezvě pouze samotnou kávu.
- Přidejte kávu a dolijte zbytek vody do dvou třetin džezvy. Počkejte, až se káva začne vařit a dokud nedojde pěna až po okraj džezvy. Poté džezvu odebereme z vařiče a malé množství pěny přidáme do šálků.
- Kávu opět přivedeme k varu a opakujeme ještě dvakrát stejný postup. Kávu jsme tedy přivedli k varu 3x.
- Kávu z džezvy dáme chvilku stranou a ponecháme 30s v klidu tak, aby sedlina poklesla. Můžeme s džezvou zakroužit, aby se káva smyla ze stěn.
- Kávu nalijeme do šálků.
Země původu
Turecko
Druh kávy | 100% Arabica |
Káva podle stupně kyselosti | Káva střední kyselosti |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.