Popis
kuskus celozrnný semolinový
Kuskus je oblíbenou potravinou především na Blízkém východě, ale nejinak je tomu i u nás. Jde o druh těstoviny – semoliny zpracované do malých kuliček. Obsahuje výživné minerály, a protože jde o celozrnný kuskus, není zrno zbavené slupek. Obsahuje tedy větší množství vlákniny než běžný kuskus.
Kuskus se připravuje jinak než ostatní těstoviny. Na rozdíl od nich se nevaří, jen se zalije horkou vodou a nechá nabobtnat. Lze ho dochutit různým kořením, zeleninou, masem… Fantazii se meze nekladou. Kuskus ale nemusí sloužit pouze jako příloha, skvělé jsou i kuskusové saláty.
Návod k přípravě
Kuskus není zapotřebí vařit. Nejprve kuskus zakápněte kvalitním olejem a promíchejte vidličkou tak, aby se jednotlivá zrnka obalila. Poté zalijte vroucí vodou nebo vývarem v poměru 2:3 (2 díly kuskusu : 3 díly tekutiny) a nechte 5 - 7 minut odpočinout. Poté prokypřete vidličkou, aby se kuskus k sobě neslepil.
Složení
Semolinová mouka z tvrdé pšenice, voda.
Obsahuje alergen: lepek
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 1454 kJ / 347 kcal |
Tuky | 1,5 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,4 g |
Sacharidy | 65,0 g |
z toho cukry | 2,5 g |
Bílkoviny | 12,0 g |
Sůl | 0 g |
Skladování
Skladujte v suchu při teplotě do 20 °C a relativní vlhkosti vzduchu max. 70 %.
Země původu
Francie
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.