Popis
Nepražené makadamové ořechy - kalibr "0" jumbo
Popadané makadamové oříšky se sbírají pod korunami stromů Makadamie celolisté. Ten se z Austrálie rozšířil do tropických a subtropických oblastí téměř do všech kontinentů. Zralé makadamové oříšky vypadnou z hnědé slupky, poté se zbaví tvrdé hnědé skořápky a následně se suší. Samotný oříšek má smetanovou barvu a tvarem připomíná lískové ořechy. Proces zpracování je náročnější a to, že jsou velmi vyhledávané, je příčinou jejich vyšší ceny.
Makadamové oříšky se řadí s obsahem tuků na první příčku. Ve 100g se jich ukrývá přes 70g. Většinu ovšem tvoří zdravé nenasycené mastné kyseliny, zejména ty mononenasycené. Rovněž obsahují bílkoviny a vlákninu. Velmi ceněný je i obsah vitamínů E, B1, B2, B3. Z minerálů vynikají obsahem manganu, selenu, draslíku, hořčíku, vápníků či zinku.
Použití
Přihoďte jich pár do domácího müsli a rozhodně je zkuste přidat do pomazánky. Nachystejte je do mističky, třeba v kombinaci se sýrem a hroznovým vínem, jako luxusnější pohoštění k vínu. Anebo jimi posypejte koláč, dezert nebo muffiny. Jakmile jednou oříšky zkusíte nebudete toužit po jiných.
Složení
Jádra makadamových ořechů 100%
Alergeny dle EU: A8 - skořápkové plody
Velikost ořechů: 0 (největší možná velikost)
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 3000 kJ / 718 kcal |
Tuky | 74,0 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 12,1 g |
Sacharidy | 5,2 g |
z toho cukry | 4,6 g |
Bílkoviny | 7,9 g |
Sůl | 0,025 g |
Země původu
Austrálie
Skladování
Skladujte při teplotě do 20 °C a relativní vlhkosti do 70 %
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.