Popis
naturální mandle
Mandle lze konzumovat i s jejich hnědou tenkou slupkou, pokud chceme jemnější a sladší chuť, poté je nutné jejich oloupání. Můžeme je konzumovat syrové, tepelně upravené, oblíbené a výborně stravitelné je mandlové mléko. Stále oblíbenější je také mouka z mandlí, kterou využijete při pečení. Dorty, cukroví, dezerty, to vše se z ní dá upéct.
Tradičně oblíbenou kombinací jsou mandle v čokoládě, pokud chcete mít opravdu kvalitní pamlsek, můžete si je jednoduše udělat doma s pomocí opravdu kvalitní čokolády. Využijete je třeba k přípravě müsli, při pečení cukroví, vánoček a koláčů. Pokud mlsáte raději naslano, nezklamou vás mandle pražené a solené.
Mandle je bezlepková, proto ji do svého jídelníčku zapojují ti, kdo lepek nemohou, nebo zkrátka nechtějí konzumovat. Jediné na co je potřeba dát si v souvislosti s mandlemi pozor, je konzumovat je s mírou, protože obsahují poměrně hodně tuků a také je důležité uvědomit si, že se patří mezi alergeny.
JAK VYROBIT MANDLOVÉ MLÉKO?
Co budeme potřebovat:
- 70g oloupaných suchých oloupaných mandlí - pokud nemáte mandle loupané je třeba je nejprve spařit, oloupat a nechat důkladně proschnout
- 700ml kvalitní vody (bez chlóru)
Tak a jdeme na to. Postup je velmi jednoduchý takže se nemusíme náročnosti vůbec obávat. Mandle je třeba rozmixovat, namlít nebo nastrouhat (struhadlo, mixér nebo mlýnek na kávu). Takto rozmixované mandle přidejte do výše uvedeného množství vody. Poté zamíchejte a nechte cca 3 hodiny „vyluhovat“ při pokojové teplotě.
Občas obsah promíchejte, neboť mix sedne na dno. Po cca 3 hodinách přelijte celý obsah do mixéru a asi 2 minuty mixujte na nejvyšší otáčky, než se vytvoří bílé a pěnivé mléko. Poté je třeba mléko přecedit přes jemné sítko (pokud nemáte, poslouží třeba silonky, nebo jemné plátno nebo dětskou plenu). Je to z důvodu oddělení pevných částí od čistého mléka. No a máme hotovo! Pokud je venku horko můžete dát mléko vychladit a poté se příjemně osvěžit.
Složení
100% jádra mandlí.
Alergeny dle EU: A8 - skořápkové plody
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 2422 kJ / 579 kcal |
Tuky | 49,93 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 3,8 g |
Sacharidy | 21,55 g |
z toho cukry | 4,35 g |
Bílkoviny | 21,15 g |
Sůl | 0,025 g |
Země původu
USA / Austrálie
Skladování
Skladujte v suchu, temnu a chladu.
Nevystavujte přímému slunečnímu záření nebo zdroji tepla.
Úprava | natural |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.