Popis
mandle nonpareil - mandle královské natural
Mandle odrůdy Nonpareil se liší od ostatních mandlí svou krásně světlehnědou barvou, velikostí, strukturou i hladkým jádrem. Slupka jde velmi snadno odstranit, proto se tento druh mandlí hodí pro blanšírování. Díky hladkému jádru je pak ideální pro nakrájení na plátky či hranolky.
Hrst mandlí denně je pro zdravé velmi prospěšné. Získáte vitamíny B1, B2, B6 a E a minerály jako vápník, hořčík, fosfor, železo a draslík. Vyzdvihnout ale musíme zejména vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, které jsou známé pro své pozitivní účinky na srdečně cévní systém. Najdete v nich i kyselinu linolovou, která má významné postavení pro funkci nervové soustavy.
Pro vegetariány, vegany a raw příznivce jsou mandle způsobem, jak vyrobit mléko či máslo. A nejen oni ocení domácí müsli z ovesných vloček, sušeného ovoce a mandlí. O vánočním čase jsou mandle naprosto nezbytné pro rohlíčky, bochánky, perníčky či makronky. Co by to bylo za vánoce bez mandlových vůní a chutí.
JAK SE VYZNAT VE VELIKOSTI MANDLÍ?
Obchodní třídy mandlí
To, jak se mandle dělí podle velikosti jsme Vám již vysvětlili na obrázku výše. Cena mandlí se však neodvijí jen od jejich velikosti, ale je závislá zejména na obchodní třídě, která je kritériem kvality. Čím vyšší obchodní třída tím jsou u mandlí méně tolerovány jakékoliv nedostatky. V tabulce níže naleznete všechny obchodní třídy seřazené od nejvyšší (FANCY) po nejnižší.
FANCY |
U.S. EXTRA NO. 1 |
SUPREME |
U.S. SELECT SHELLER RUN |
U.S. STANDARD SHELLER RUN |
U.S. NO. 1 WHOLE & BROKEN |
U.S. NO. 1 PIECES |
JAK VYROBIT MANDLOVÉ MLÉKO?
Co budeme potřebovat:
- 70g oloupaných suchých oloupaných mandlí - pokud nemáte mandle loupané je třeba je nejprve spařit, oloupat a nechat důkladně proschnout
- 700ml kvalitní vody (bez chlóru)
Tak a jdeme na to. Postup je velmi jednoduchý takže se nemusíme náročnosti vůbec obávat. Mandle je třeba rozmixovat, namlít nebo nastrouhat (struhadlo, mixér nebo mlýnek na kávu). Takto rozmixované mandle přidejte do výše uvedeného množství vody. Poté zamíchejte a nechte cca 3 hodiny „vyluhovat“ při pokojové teplotě.
Občas obsah promíchejte, neboť mix sedne na dno. Po cca 3 hodinách přelijte celý obsah do mixéru a asi 2 minuty mixujte na nejvyšší otáčky, než se vytvoří bílé a pěnivé mléko. Poté je třeba mléko přecedit přes jemné sítko (pokud nemáte, poslouží třeba silonky, nebo jemné plátno nebo dětskou plenu). Je to z důvodu oddělení pevných částí od čistého mléka. No a máme hotovo! Pokud je venku horko můžete dát mléko vychladit a poté se příjemně osvěžit.
Složení
Jádra sladkých mandlí 100%
Odrůda: Nonpareil, velikost 23-25
Obchodní třída: Supreme / Extra No. 1
Alergeny dle EU: A8 - skořápkové plody
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 2671 kJ / 638 kcal |
Tuky | 52,0 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 4,0 g |
Sacharidy | 18,3 g |
z toho cukry | 4,8 g |
Bílkoviny | 18,3 g |
Sůl | 0,025 g |
Skladování
Skladujte při teplotě do 20 °C a relativní vlhkosti do 70 %.
Země původu
USA
Úprava | natural |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.