Popis
nakličovací misky
Sada obsahuje tři samostatné nakličovací misky a spodní misku na zachytávání přebytečné vody. Misky na klíčení mají speciální dno, díky kterému semena nevysychají a přesto nejsou celá ponořená ve vodě. Jsou opatřeny podpěrami, které umožnují volné proudění vzduchu mezi miskami. Díky speciální úpravě je možné zalévat pouze horní misku a i k semínkům v dolních miskách se dostane dostatečné množství vody.
Je možné využívat najednou libovolný počet misek, klíčit současně různé druhy semen nebo začít pěstovat semena postupně a na jednotlivých miskách klíčit výhonky v různých fázích zralosti.
Misky na klíčení se snadno čistí a jsou vyrobeny z kvalitního zdravotně nezávadného plastu bez obsahu BPA. Díky elegantnímu designu budou nakličovací misky Zdravý den účelným a vkusným doplňkem každé kuchyně.
Průměr misek je 20 cm.
co lze klíčít?
Jakákoliv semena zeleniny, luštěnin, obilovin nebo bylin. Semena musí být celá, nepoškozená a neloupaná. Používejte semena na klíčení v BIO kvalitě.
Návod na klíčení
První den: vložte semena do sklenice, našroubujte víčko, zalijte dostatečným množstvím vody minimálně do ¾ nádoby a nechte namáčet po dobu uvedenou na obalu semen. Po skončení namáčení semena důkladně propláchněte vodou, obraťte sklenici dnem vzhůru a několikrát protřepejte, aby vytekla všechna voda. Umístěte sklenici na kovový stojánek šikmo víčkem dolů. Díky tomu bude moci přebytečná voda odkapat na keramickou misku podstavce. Sklenice by měla být umístěna na rovném povrchu na místě s pokojovou teplotou přibližně 20°C mimo dosah přímého světla a zdroje tepla.
Další dny: semena je potřeba pravidelně promývat, aby se namočila a rychle klíčila. Pro zavlažení semen není nutné odstraňovat víčko ze sklenice. Sklenici naplňte přes sítko vodou a po 1–2 minutách vodu vylejte. Pak sklenici umístěte zpět na keramický podstavec. Promývání semen opakujte pravidelně nejméně 2x denně (ráno a večer) a vždy, když se bude zdát, že semena v lahvi vysychají, a to až do sklizně hotových klíčků. Tak jako první den, vždy při promývání opatrně protřepejte sklenici.
Sklizeň: rychlost růstu klíčků závisí na specifických vlastnostech nakličovaného semena a okolní teplotě. Klíčky vyjměte ze sklenice a buď je ihned konzumujte, nebo je můžete dále uchovávat v chladničce 1–2 týdny při teplotě do 12°C, kde se jejich růst velmi zpomalí. Před konzumací semena propláchněte vodou.
*Specifika klíčení lepivých semen např. řeřichy nebo rukoly: některá semena při namáčení vytváří lepkavý gel. Při jejich klíčení vynechejte fázi namáčení, semena rovnou rozložte na nakličovací misku a opatrně zalejte menším množstvím vody. Vodu necháte protéci. Pak již semena nezaléváte, pouze rosíte pomocí rozprašovače. Semena nesmí v průběhu klíčení vyschnout, je potřeba je rosit častěji, přibližně 5-6x denně během prvních 3-4 dnů, později 2-3x denně.
Použití naklíčených výhonků
Hotové klíčky lze přidávat do salátů (zeleninových, listových, těstovinových nebo luštěninových), zeleninových nápojů, dresinků, omáček a polévek nebo je můžete jíst jen tak samostatně. Použít je můžete i na ozdobení pečiva nebo hotových pokrmů.
země původu
Itálie
Vlastnosti | BIO |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.