Popis
pohanková krupice - pohanka lámanka
Pohanka pochází z oblasti střední Asie, kde je chladnější počasí. I proto byla a dodnes je oblíbenou surovinou k přípravě jídel, nejen protože vnitřně zahřívá lidské tělo a zrychluje, což se v zimním období hodí snad každému z nás.
K tomu, aby si pohanka zachovala své cenné vlastnosti, lépe než vařením je lepší ji připravit tak, že dáme vařit vodu a až začne vřít, plamen snížíme na minimum. Vsypeme pohanku a 20 minut necháme dojít.
Nejrozšířenějším pokrmem, který se z lámanky připravuje, je pohanková kaše. Jsou z ní ale také výborné karbanátky, pomazánky nebo dezerty. Lze z ní připravit i zdravou zavářku do polévky.
Příprava
Lámanku nejprve propláchněte vodou a poté dejte vařit v poměru 1:1,5 dílu vody. Pohanku vařte bez míchání na mírném stupni 3-5 minut do poloměkka. Poté odstavte a nechte zbylou vodu vstřebat. Máte hotovo!
Lámanku také můžete konzumovat bez nutnosti vařeni. Stačí ji namočit přes noc. Ráno k ní můžete přidat čerstvé nebo sušené ovoce a ořechy (přidávejte podle chuti).
Složení
Lámanka z mechanicky loupané pohanky
Může obsahovat stopy lepku.
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 1462 kJ / 345 kcal |
Tuky | 2,4 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,5 g |
Sacharidy | 69,0 g |
z toho cukry | 1,0 g |
Bílkoviny | 9,8 g |
Sůl | 0,001 g |
Skladování
Při teplotě do 20 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Země původu
Ukrajina / Polsko / Slovensko
Vlastnosti | Bez lepku |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.