Popis
Pohanka kroupy (z mechanicky loupané pohanky)
Největší síla pohanky tkví v její univerzálnosti. Lze z ní připravit výbornou sladkou snídaňovou kaši se sušeným ovocem, oříšky a čokoládou, stejně jako ji lze využít jako přílohu k masovým a jiným pokrmům. Po namletí na mouku se dá pohanka použít na lahodné palačinky, i bez namletí z ní můžeme uvařit chutné karbanátky.
A co teprve pohankové rizoto, k jehož přípravě nepotřebujete nic, než to co máte ve spíži a lednici. Pohanka je zkrátka užitečná bezlepková potravina, z níž lze připravit celou řadu chutných jídel.
Jaké jsou druhy pohanky
Pohanka loupaná kroupy: semínko pohanky zbavené tvrdé slupky
Slupka se odstraňuje dvěma způsoby:
- Mechanicky (světlá pohanka) zachovává si větší množství zdraví prospěšných látek
- Termicky (hnědá pohanka) napařováním celého semena. Dochází tak k částečnému úbytku živin, který je však pro mnohé lidi vykompenzován zajímavou nahořklou kakaovou chutí, která dodá pokrmům šmrnc.
Co člověk to jiná chuť, a proto nám nezbývá nic jiného než ochutnat obě varianty a poté se rozhodnout pro svého favorita.
Pohanka lámanka: jsou vlastně nalámané pohankové kroupy
Kdy použít kroupy a kdy lámanku?
Kroupy zvolte tehdy, když chcete mít konzistenci oddělených zrnek – např. při přípravě přílohy nebo pokud chcete jídlu dodat strukturu. Lámanka se naopak hodí tehdy, když potřebujete docílit kašovitější konzistenci nebo pokud se má pohanka víc spojit s ostatními surovinami. Čím kašovitější má pohanka být, tím více dílů vody použijte a tím déle ji vařte,
Složení
Mlýnský výrobek - 100% pohanka mechanicky loupaná (kroupy)
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 2181 kJ / 521 kcal |
Tuky | 35,0 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 8,3 g |
Sacharidy | 43,0 g |
z toho cukry | 36,0 g |
Bílkoviny | 9,6 g |
Sůl | 0,09 g |
Země původu
Polsko
Skladování
Skladujte v chladu a suchu. Chraňte před teplem a přímým slunečním zářením.
Vlastnosti | Bez lepku |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.