Popis
Pohanková mouka bezlepková
Pohankovou mouku využijte, stejně jako ostatní bezlepkové mouky, jako náhražku světlé mouky pšeničné. Obsah pohankové mouky by neměl překročit zhruba třicet procent celkového množství mouky v pokrmu, doporučujeme ji proto kombinovat s jinou bezlepkovou moukou nebo směsí.
Použití pohankové mouky
Upečte si domácí chleba se slunečnicovými nebo konopnými semínky, použijte mouku do jablečného závinu se skořicí a ořechy. Nebojte se pohankovou mouku využít při běžném vaření. S pohankovou moukou hravě zvládnete i pizzu, bábovku, palačinky nebo sušenky.
Slané pohankové těsto je jen stvořeno pro placky se sýrem, olivami nebo rajčaty. Neomezujte se ale jen na pečení – pohanková mouka má totiž své místo i při přípravě omáček, polévek nebo pomazánek. Třeba taková čočková pomazánka, ke které potřebujeme dále jen čočku, máslo, cibuli, česnek a sůl je naprosto perfektní, a jako rychlá večeře na domácí placky je nenahraditelná.
Co jste možná nevěděli
Pohanka je bylina, která byla k nám do českých zemí přivezena z Ruska na přelomu 12. a 13. století. V kuchyni se běžně využívala zhruba od 15. století, zejména na Moravě se těšila velké oblibě. V posledních letech popularita pohanky opět roste, stala se nenahraditelnou součástí zdravé kuchyně a každým dnem přibývá pokrmů, ve kterých se pohanka nebo pohanková mouka dá využít.
Složení
100% mletá zrna loupané pohanky
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 1495 kJ / 356 kcal |
Tuky | 2,4 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,5 g |
Sacharidy | 69,0 g |
z toho cukry | 1,1 g |
Bílkoviny | 12,0 g |
Sůl | 0 g |
Skladování
Při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 75 %.
Země původu
Česká republika / Polsko
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.