Popis
Bílá Quinoa
Quinoa byla již v dávných dobách označována Inky za matku všech obilnin. Zatímco ještě v nedávné minulosti o quinoe věděli jen nejzarytější fandové biopotravin, dnes se obecné povědomí o quinoe zvyšuje rychlostí blesku. Věděli jste, že NASA tuto plodinu zařadila na seznam potravin, kterou astronauti konzumují při pobytu ve vesmíru?
Hlavní složkou quinoy jsou škrob, který tvoří 60% a bílkoviny, které tvoří až 15%. Ve větším zastoupení obsahuje i nerozpustnou vlákninu. Další součástí quinoy jsou všechny esenciální aminokyseliny, takže by quinoa neměla chybět v jídelníčků veganů a vegetariánů.
Najdeme v ní i cukry a menší množství zejména nenasycených mastných kyselin. Je také bohatá na vitamíny B1, B2, C, E, kyselinu listovou, betakaroten a antioxidanty. Má v sobě i vápník, fosfor, draslík, hořčík, mangan, měď i zinek. Navíc neobsahuje lepek.
druhy quinoy
Bílá Quinoa má lehce nasládlou, máslovou chuť a je méně křupavá než její černá nebo červená varianta. Je však nejuniverzálnější a pokud nemáte s quinoou zatím žádné zkušenosti, doporučujeme začít právě s quinoou bílou.
Červená quinoa má vynikající zemitou chuť, ve které můžeme cítit tóny oříšků i ovoce. Je více křupavá než její bílá varianta.
Černá quinoa má plnou zemitou chuť a je také ze všech druhů quinoy nejkřupavější a nejvýraznější.
Jak se quinoa používá?
Ideální příloha ke grilované zelenině, do všech pokrmů, kde jsme doposud používali rýži, do salátů, rizota, do polévky, do sladkých i slaných kaší, vhodná také na klíčení, dokonce si ji můžeme doma pomlýt a vyrobit si z ní mouku.
Vzhledem k tomu, že Quinoa přirozeně neobsahuje lepek je dobré tuto mouku zkombinovat s jiným typem mouky (pečivo by nedrželo při sobě). Quinoa mouky přidávejte max. 10% Lze ji také použít k zahuštění polévek. Pro přípravu lahodné snídaně lze Quinou zkombinovat se sušeným ovocem, medem apod.
Příprava a chuť
Quinoa se vaří obdobně jako rýže. Snažte se dodržet poměr 1 díl Quinoa ku 2 dílům vody. Poté vařte 15 - 20 minut a je hotovo. To, že je Quinoa již uvařená poznáme také podle toho, že trochu zprůsvitní. Quinoa a její chuť? Quinoa má jemnou máslovou chuť. Quinoa může ve vašem jídelníčku směle nahradit bílou rýži a je také mnohem zdravější. Její výhodou také je, že Quinoa nezpůsobuje nadýmavost.
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 1611 kJ / 382 kcal |
Tuky | 6,1 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,7 g |
Sacharidy | 64,2 g |
z toho cukry | 0 g |
Vláknina | 7,0 g |
Bílkoviny | 14,1 g |
Sůl | 0 g |
Složení
Merlík chilský (Quinoa)
Skladování
Skladujte v suchu, nevystavujte přímému slunečnímu záření.
Země původu
Španělsko, Bolívie, Paraguay
Vlastnosti | Bez lepku |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.