Rýže lepkavá

 

Rýže lepkavá je odrůdou bílé rýže, která, jak už název vypovídá, po uvaření velmi lepí. Ideální je tak tento typ rýže na přípravu sladkých kaší či nákypů, proto je jí také přezdíváno sladká rýže.

VEGAN, GMO, GLUTEN

od 69 Kč / ks
od 62 Kč bez DPH
Značka Vital Country
Kategorie Rýže
Zvolte variantu
Rýže lepkavá Vital Country Množství: 1000 g Skladem
Můžeme doručit do: 26.11.2024
69 Kč / ks
62 Kč bez DPH
   
Rýže lepkavá Vital Country Množství: 3000 g Skladem
Můžeme doručit do: 26.11.2024
189 Kč / ks
169 Kč bez DPH
   
 

lepkavá rýže - sladká rýže

Na lepkavou rýži můžete narazit pod názvy sladká rýže nebo sticky rice. Svou konzistencí po uvaření připomíná bílou hmotu. Tvoří tak vynikající základ pro kaše či nákypy. V thajské a asijské kuchyni je velmi oblíbená, jak pro sladká jídla, tak v kombinaci s mořskými plody. Lepkavá rýže má příjemně výraznou nasládlou chuť. Je stejně jako ostatní druhy přirozeně bezlepková a je také lehce stravitelná.

 Rýže lepkavá -  z boku

Tradičně se jí lepkavá rýže rukama. Vytvoří se z ní kuličky, kterými pak nabíráte omáčky nebo pokrmy. V kuchyni z ní tak můžete vytvořit nejen zajímavé pokrmy, ale zároveň vyzkoušet pro nás netradiční způsob konzumace jídla.

jak použít lepkavou rýži

Vyzkoušejte tradiční thajský dezert z lepkavé rýže s kokosovým mlékem, mangem a sezamovými semínky. V asijské kuchyni se bez ní neobejdete při přípravě koláčků, knedlíčků a různých variací rýžových pudinků.

Připravit z ní můžete ale i klasické české nákypy či rýžovou kaši s lyofilizovaným ovocem a ořechy. Lepkavou rýži ale můžete použít jako přílohu k masu, pikantním pokrmům či v kombinaci s mořskými plody.

jak na přípravu lepkavé rýže

Příprava lepkavé rýže ve vodě: rýži důkladně propláchneme tekoucí vodou, dokud neodtéká čirá tekutina. Na jeden díl rýže přidejte jeden díl vody a přiveďte vodu k varu. Množství vody lze upravit podle požadavků na konzistenci rýže. Po dosažení bodu varu plamen ztlumte, přiklopte pokličkou a vařte na mírném plamenu 15 - 20 minut. Poté hrnec odstavte a nechte rýži ještě dojít zhruba 20 minut.

Příprava lepkavé rýže v páře: rýži důkladně propláchneme tekoucí vodou a necháme ve studené vodě 9 - 10 hodin. Poté vodu odcedíme a rýži osolíme podle chuti. Vaříme v páře na mírném plamenu zhruba 40 minut do měkka.

Složení

100% Rýže lepkavá

Výživové údaje na 100 g
Energie 1547 kJ / 370 kcal
Tuky 0,6 g
    z toho nasycené mastné kyseliny 0,1 g
Sacharidy 81,7 g
    z toho cukry g
Vláknina 2,8 g
Bílkoviny 6,8 g
Sůl 0,01 g

Skladování

Skladujte při teplotě do 22 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %, chraňte před přímým slunečním světlem.

Obal vždy dobře uzavřete.

Země původu

Vietnam


 

Vlastnosti Bez lepku

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat hodnocení
Nevyplňujte toto pole: