Černý sezam neloupaný
Černý sezam chutná báječně - nasládle, oříškově, výrazněji než bílý sezam. Obsahuje omega mastné kyseliny, které příznivě působí na funkci srdce, cév a mozku. Dvacet procent sezamu tvoří bílkoviny, které jsou pro lidský organismus nepostradatelné.

Sezam obsahuje také dostatek vlákniny, která příznivě působí na trávení. Z minerálů v černém sezamu najdete zejména vápník, zinek, selen, železo či mangan. Z vitamínů pak obsahuje vitamíny sk. B, E a lignany.
Abyste mohli všechny tyto živiny využít, je potřeba semínko pořádně rozkousat. Pro lepší stravitelnost můžete také semínka sezamu rozemlít.
Použití černého sezamu
Černým sezamem si můžete posypat sladké i slané pečivo. Přidejte i pár semínek do ovocného smoothie. Připravte si také sezamové kuličky, sušenky či s černým sezamem posypejte salát.
Do omáček, marinád, dresinků i polévek, všude tam černý neloupaný sezam skvěle zapadne. Pokud rádi připravujete asijskou kuchyni, tak to vám ve spíži nesmí neloupaný černý sezam chybět.
Složení
100 % sezam černý.
Výživové údaje na 100 g |
Energie |
2642 kJ / 631 kcal |
Tuky |
50,0 g |
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,0 g |
Sacharidy |
23,0 g |
z toho cukry |
0,3 g |
Bílkoviny |
18,0 g |
Vláknina |
12,0 g |
Sůl |
0,03 g |
Země původu
Indie / Bolívie / Brazílie
Skladování
Skladujte v suchu, temnu a chladu. nevystavujte přímému slunečnímu záření.