Popis
Nomina špaldová kaše
Oblíbená instantní kaše. Ptáš se proč? Špalda je prastará obilovina, která nebyla šlechtěna, takže si zachovala obrovské množství cenných látek! Špalda ukrývá velké množství hořčíku a vitaminů skupiny B, včetně vitaminu B17, u kterého bylo prokázáno preventivní působení proti nádorovému bujení. Ve složení jako obvykle čekej jenom přírodní suroviny bez barviv, konzervantů a dalších podobných nežádoucích látek.
Neboj se experimentovat!
Špaldovou kaši si můžeš dochutit podle svých vlastních představ. Špaldová kaše na sladko je vynikající zejména s následujícími ingrediencemi:
- med nebo marmeláda
- všechny druhy ovoce
- čokoláda
- ořechy
Buď chytrolín
A až se tě příště kamarádi nebo někdo z rodiny zeptá, proč jíš špaldovou kaši, budeš mít odpověď. Teda v případě, že si zapamatuješ aspoň něco málo o tom, co to vlastně je pšenice špalda.
Pšenice špalda je jednou z nejstarších kulturních obilnin. V současné době zažívá svoji renesanci, a to především pro svůj vysoký obsah vlákniny a lehkou stravitelnost. Pšenice špalda obsahuje téměř všechny základní složky důležité pro zdravý lidský organizmus. Je výborným zdrojem vitamínů skupiny B (především B1, B2 a niacinu) a významný je také obsah vitamínu A a E. Z minerálních látek špalda obsahuje především fosfor, draslík, železo a hořčík. Obsahuje také relativně mnoho nenasycených mastných kyselin a žádný cholesterol.
Bílkovina špaldy má vysokou nutriční hodnotu a jiné složení aminokyselin než bílkovina pšenice seté (obsah lepku se pohybuje v rozmezí 35–45 % a jeho kvalita je vysoká), proto lidé alergičtí na pšeničný lepek špaldu většinou snášejí. Vliv špaldy je však individuální a používání špaldy v bezlepkové výživě je nutné konzultovat s lékařem. Vláknina má jemnou strukturu vláken, díky níž je velmi dobře snášena, podporuje trávení a střevní peristaltiku. Z hlediska zdravotního se špaldě připisují pozitivní účinky na stimulaci imunitního systému, cení se její lehká stravitelnost a vhodnost při léčení některých alergií.
Složení
Celozrná pšenice špalda.
Kalorická hodnota/energie (na 100g): 1586 kJ/378,8 kcal. Bílkoviny: 16,2 g. Sacharidy: 74,5 g. Tuky: 2,9 g. Vláknina: 9 g. Popř. jiné (cholesterol, vitaminy apod.): minerální látky 1,8 g
Příprava
Do teplého mléka či vody vmícháme cereální kaši Nomina, až docílíme požadovanou hustotu. Necháme 2 - 3 minuty odstát.
Skladování
Skladujte v suchu vždy dobře uzavřené.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.