Popis
Sučená rajčata POMODORI SECCHI - san marzano
Možná si řeknete, proč byste měli používat místo rajčat čerstvých rajčata sušená. Odpověď je poměrně prostá – mají svou naprosto specifickou a velmi výraznou chuť, protože dozrávají a následně se suší přímo v Itálii.
Rajčata ze supermarketů mnohdy nemají příjemnou chuť, a zejména mimo sezonu. „Čerstvá rajčata“ se totiž ve větší míře dováží nezralá, aby v kamionech přežila dlouhou cestu. Poté se rajčata nechají uměle dozrát a teprve potom se dostávají do obchodů. Nic z toho u sušených rajčat neplatí.
Na jedno kilo takovýchto sušených rajčat padne až 14 kilogramů čerstvých. Významné látky však i přes tento nepoměr v rajčatech zůstávají. Jedná se zejména o lykopen, který má na naše tělo podobný efekt jako betakaroten.
Odrůda San Marzano
San Marzano má oválný, paprikový tvar a obsahuje méně vody oproti nám známým rajčatům. Má nasládlou chuť a výraznou červenou barvu. Naše sušená rajčata jsou právě této odrůdy a pocházejí z čistého prostředí jižní Itálie - region Puglia, oblast Salento. Většina práce, spojená se sušením těchto rajčat je čistě ruční. Jsou ručně krájená a prosolená mořskou solí.
Poté se nakrájená rajčata rozprostřou na velká síta a suší se po dobu několika dní. Tyto rajčata nejsou již dále konzervována, ani doslazována, je to čistě přírodní produkt. Při sušení ztratí rajčata až 93 procent své hmotnosti, proto již 100g sušených rajčat je pěkná porce rajčat.
Sušená rajčata použití
- vhodné pro přímou konzumaci
- do těstovin (například spaghetti nebo pasta pomodoro)
- delikatesní přísada na domácí pizzu
- velikou lahůdkou ve využití sušených rajčat je jejich naložení do směsi kvalitního oleje a bylinek (např. bazalka, rozmarýn, tymián, sušené chilli nebo třeba česnek)
- do zeleninových salátů, předkrmů, dresingů, marinád
- rozmixovat do pomazánek
- do omáček, polévek a pod maso
- k nakládanému sýru
Pomodori secchi jsou vhodné pro použití ve studené i teplé kuchyni. Každý, kdo někdy sušená rajčata ochutnal, ví, že na dochucení pokrmu stačí i jen jejich malá špetka. Používají se do pokrmů s těstovinami, do salátů, dají se konzumovat i samotná.
Správná příprava sušených rajčat
Pokud nemáte sušená rajčata skladována v oleji, je zapotřebí je před použitím namočit např. do teplé vody po dobu 30 minut dokud nezvláční a nezměknou. Vodu, ve které byla sušená rajčata máčena využijeme na podlévání při vaření. Pokud budete trochu kreativnější, můžete sušená rajčata máčet také ve víně, vývaru nebo také v oleji. Do oleje však namáčíme 1 - 2 dny před zpracováním.
Solte s rozvahou
Se solí to ve výsledných pokrmech moc nepřeháníme, neboť již sušená rajčata v sobě sůl obsahují. Napřed ochutnáme a pokud se nám zdá výsledný pokrm málo slaný tak podle potřeby dosolíme.
Tato sušená rajčata jsou však dost slaná a není zapotřebí pokrm více solit. Pokud chcete, aby rajčata byla méně slaná, properte je pod studenou tekoucí vodou. Sůl na rajčatech má funkci přírodního konzervantu.
Složení
Sušená rajčata, mořská sůl
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 654 kJ / 154 kcal |
Tuky | 0,9 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,26 g |
Sacharidy | 29,6 g |
z toho cukry | 21,4 g |
Bílkoviny | 6,9 g |
Sůl | 18,65 g |
Země původu
Itálie
Skladování
Skladujte při teplotě do 18°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.