Popis
Tapioca mouka - tapiokový škrob
Tapioková mouka se vyrábí z kořene manioku, kterému se přezdívá sladké brambory. Jde o oblíbenou surovinu v Jižní Americe, Asii i Africe. Maniok je plodící keř nebo bylina, který se pěstuje v tropických oblastech. Kořeny tvoří hlízy, které svou barvou i tvarem připomínají známé batáty. Právě z hlíz se pak vyrábí tapioková mouka, která je velmi bohatá na škrob.
Vlastnosti
Tapiokovou mouku byste na pohled od pšeničné mouky nerozeznali. Má stejnou bílou barvu, jemnou konzistenci i neutrální chuť. Ovšem jelikož nejde o obilovinu ani luštěninu, nenachází se v ní lepek či jiné alergeny. Navíc má schopnost kypření. Díky tapioku budou vaše výrobky větší, nádychanější a vláčnější. Výrobky z tapiokové mouky i déle vydrží čerstvé. Rovněž má tapiok výborné zahušťovací schopnosti.
Použití
Ne nadarmo je tapioková mouka vyhledávanou surovinou v paleo stravě, při bezlaktózové, bezlepkové i nízkocholesterolové dietě. Při vaření či pečení se používá naprosto stejně jako klasická pšeničná mouka. Z tapioku tak upečete vynikající koláče, bábovku, chléb, pizzu či jiné sladké i slané výrobky. Zahustit s tapiokem můžete polévky, omáčky i šťávy. Využít tapiokovou mouku můžete i při výrobě pudinku, palačinkového těsta a krémů. Pokud vás trápí alergie na vaječný bílek, tak tapioková mouka jeho vlastnosti dokáže v těstech nahradit.
Složení
Tapioka (manioc, tapioca)
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 1482 kJ / 349 kcal |
Tuky | 0,3 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0 g |
Sacharidy | 86,2 g |
z toho cukry | 0 g |
Bílkoviny | 0,4 g |
Sůl | 0,1 g |
Skladování
Při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 75 %.
Země původu
Thajsko
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.