• 1 z 3
 

Vanilkový lusk Bourbon Madagaskar BIO

 

Náš vanilkový lusk je certifikovaná Bourbonská vanilka v nejvyšší BIO kvalitě. Bourbon je speciální mezinárodní označení, které zaručuje původ a nejlepší odrůdu vanilkovníku. Značku Bourbon může mít pouze ta nejlepší pravá vanilka vypěstovaná na území Madagaskaru a na ostrovech Mauricius, Mayotte, Comoro a Réunion.

tags all

od 79 Kč / ks
od 71 Kč bez DPH
Značka Vital Country
Kategorie Koření jednodruhové
Zvolte variantu
Vanilkový lusk Bourbon BIO 18 20 cm Množství: 1 ks Skladem
Můžeme doručit do: 26.11.2024
79 Kč / ks
71 Kč bez DPH
   
Vanilkový lusk Bourbon BIO 18 20 cm detail 2 Vital Country Množství: 3 ks Skladem
Můžeme doručit do: 26.11.2024
229 Kč / ks
204 Kč bez DPH
   
Vanilkový lusk Bourbon BIO Vital Country Množství: 6 ks Skladem
Můžeme doručit do: 26.11.2024
359 Kč / ks
321 Kč bez DPH
   
 

Vanilkový lusk Bourbon Madagaskar BIO (17-20 cm)

Pěstování pravé vanilky je časově náročné a zkušený pěstitel musí vynaložit velmi mnoho energie, než může sklidit očekávané plody. Na světě najdeme asi 110 druhů vanilky.

Pravá vanilka je rostlina Vanilla planifolia neboli Vanilkovník plocholistý, popínavá tropická orchidej dorůstající běžně kolem 20 metrů. Vanilka je druhé nejdražší koření na světě hned po šafránu. Na třetím místě je kardamom. Přečtěte si, proč je vanilka tak drahá a kolik práce se skrývá za jedním vanilkovým luskem.

Vanilkový lusk Bourbon BIO detail Vital Country 

Jak se vanilka pěstuje

Nejzajímavější na celém procesu je ruční opylování vanilkových květů. Zahradníci musí pravidelně květy kontrolovat, protože kvetou pouze několik hodin. Během nich musí dojít k opylení. Rostlina kvete a rodí nejdříve za 3 roky po vysazení a květ vanilky dozrává v plod přibližně za čtvrt roku.

Sklízí se podlouhlé žlutozelené lusky, které se musí utrhnout ve správný čas, aby nedošlo k otevření tobolky. Než se vanilkový lusk dostane do podoby, jak ho známe čeká ho ještě dlouhá cesta.

Existují dva typy zpracování suché a mokré. Suché se používá v Mexiku a mokré v Indonésii. Suchá technika probíhá tak, že 6-8 měsíců se lusky mírně zahřívají, následně se suší 3-6 měsíců na slunci, následuje fermentace ve vlněných textiliích, a nakonec se skladuje ve vzduchotěsných nádobách. Při mokrém zpracování se tobolky vanilkovníku spaří horkou vodou a rychle se osuší. Po vystavení slunci se nechají uložené dosušovat až 8 měsíců. 

Charakteristická chuť vanilky je nasládlá a velmi lahodná. Madagaskarská vanilka je vnímána jako sladká. (Mexická je více kořeněná a indonéská chutná po exotických květech).

Jakou má vanilka historii

Plody této liány jako první začali používat Toltékové a Aztékové v jihovýchodním Mexiku. Nazývali jej thilxochitl, což znamená černý lusk. Již v 16.století používali zcela běžně toto koření například k dochucování kakaa, pokrmů, nebo i k léčení horečky. Když poprvé španělští dobyvatelé ochutnali tradiční kakaový nápoj s vanilkou, doslova jim učaroval. Právě díky Španělům se vanilka dostala do Evropy.

Vanilkový lusk Bourbon BIO 18-20 cm detail Vital Country

Až kolem 18. století se začala používat i mimo kuchyni. Přidávala se k provonění tabáku, nebo jako esence do parfémů. Až do 19. století se 100 % vanilky pěstovalo výhradně v Mexiku. Na Madagaskar se dostal vanilkovník právě díky španělským cestovatelům. Dnes pochází více jak polovina oblíbeného koření právě z Madagaskaru, kde v té nejlepší péči vyrůstají plody nejvyšší světové kvality.

Použití vanilkového lusku

Nejcennější část vanilkového lusku je jeho vnitřní obsah. Když podélně rozřízneme tupou stranou nože usušený lusk, nalezneme uvnitř dřeň s malinkými černými zrníčky. Ty vyškrábeme z obou polovin lusku. Použít můžeme jak zrníčka s dření, tak lusky. Zbylé lusky můžeme jednoduše hodit do lahve s alkoholem a nechat louhovat. Například rum dostane sladší chuť a úžasné orchidejové aroma. Svařené víno lze tímto způsobem dokořenit také. Obsah lusku se používá na přípravu dezertů, zmrzliny, koktejlů, do pečení, cukroví, krémů a různých nápojů.

Doma si můžete vyrobit vlastní vanilkový cukr. Celý lusk bourbonské vanilky rozmixujte v kuchyňském robotu a smíchejte s krystalovým nebo moučkovým cukrem. Uchovávejte v zavřené dóze.

Složení

100% Bourbonská vanilka - lusk*

*Produkt kontrolovaného ekologického zemědělství.

Délka lusku: 17-20 cm

Země původu

Madagaskar (mimo EU)

Skladování

Skladujte v temnu, chladu a suchu. Nepřekračujte teplotu 15°C.

Vanilkové lusky nikdy neskladujte v původním pytlíku, ale je zapotřebí je občas nechat nadýchat, aby se předešlo plísním.


 

Vlastnosti BIO

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat hodnocení
Nevyplňujte toto pole: