Efekt lupa
Vanilkový lusk Premium Bourbon Madagaskar
Loading...
  • 1 z 4
 

Vanilkový lusk Premium Bourbon Madagaskar

Přidat k oblíbeným
 

Bourbonské vanilkové lusky prvotřídní kvality s výraznou vanilkovou vůní. Jsou extra dlouhé 17-20cm a užasně šťavnaté. Označení Bourbon se vztahuje pouze na nejlepší pravou vanilku, která je pěstována na území Madagaskaru a na ostrovech Mauricius, Mayotte, Comoro a Réunion.

VEGAN, GMO, GLUTEN

Běžná cena Více informací v tabulce variant
Ušetříte 50 Kč (–20 %)
od 72 Kč / ks
od 64 Kč bez DPH
Do konce akce zbývá4dny13h27m12s
Značka Vital Country
Kategorie Koření jednodruhové
Zvolte variantu
Vanilkový lusk Premium Bourbon 4 Množství: 1 ks Skladem
Můžeme doručit do: 7.4.2025
76 Kč 72 Kč / ks
64 Kč bez DPH
   
Vanilkový lusk Premium Bourbon 6 Množství: 3 ks Skladem
Můžeme doručit do: 7.4.2025
249 Kč 199 Kč / ks
178 Kč bez DPH
   
Vanilkový lusk Premium Bourbon 5 Množství: 6 ks Skladem
Můžeme doručit do: 7.4.2025
399 Kč 369 Kč / ks
329 Kč bez DPH
   
Vanilkový lusk Premium Bourbon Madagaskar Množství: 9 ks Skladem
Můžeme doručit do: 7.4.2025
569 Kč 529 Kč / ks
472 Kč bez DPH
   
 

Vanilkové lusky premium Bourbon Madagaskar (17 - 20cm)

Pěstování pravé vanilky vyžaduje velké množství času a zkušeností. Na světě existuje asi 110 druhů vanilky, avšak pravá vanilka pochází z rostliny Vanilla planifolia, také známé jako Vanilkovník plocholistý, což je popínavá tropická orchidej, která může dorůstat až 20 metrů na délku.

Vanilka je druhým nejdražším kořením na světě, ihned po šafránu. Na třetím místě se pak umisťuje kardamom. Přečtěte si následující informace, abyste se dozvěděli, proč je vanilka tak drahá a kolik práce je spojeno s jedním vanilkovým luskem.

 Vanilkový lusk Premium Bourbon z boku

pěstování vanilky je velmi složité

V celém procesu pěstování vanilky je nejzajímavější ruční opylování květů vanilky. Zahradníci musí pravidelně kontrolovat květy, protože kvetou pouze několik hodin a během této doby musí dojít k jejich opylení. Rostlina kvete a plodí nejdříve tři roky po vysazení a plod vanilky dozrává v průběhu čtyř měsíců.

Sklízejí se podlouhlé žlutozelené lusky, které musí být utrženy ve správný čas, aby nedošlo k otevření tobolky. Než se vanilkový lusk dostane do podoby, jak ji známe, čeká ho ještě dlouhá cesta.

Existují dva typy zpracování vanilky, suché a mokré. Suchá technika se používá v Mexiku a mokrá v Indonésii. Suchá technika zahrnuje mírné zahřátí lusků po dobu 6-8 měsíců, následně se suší 3-6 měsíců na slunci, poté následuje fermentace v textiliích z vlny a nakonec se skladuje v hermeticky uzavřených nádobách. Při mokrém zpracování se tobolky vanilkovníku spaří horkou vodou a rychle se osuší. Poté se vystavují slunci a nechají se sušit po dobu až 8 měsíců.

Charakteristická chuť vanilky je nasládlá a velmi lahodná. Madagaskarská vanilka je vnímána jako sladká, zatímco mexická je více kořeněná a indonéská má chuť po exotických květech.

historie vanilkových lusků

Původně byly plody této liány využívány Toltéky a Aztéky v jihovýchodním Mexiku. Obyvatelé této oblasti nazývali vanilku "thilxochitl", což v překladu znamená "černý lusk". Už v 16. století se vanilka stala běžným kořením pro dochucování kakaa, jídel a dokonce i pro léčení horečky. Když španělští dobyvatelé ochutnali tradiční kakaový nápoj s vanilkou, ihned si ji oblíbili. Díky nim se vanilka dostala i do Evropy.

Vanilkový lusk Premium Bourbon 3

Až okolo 18. století se začala vanilka používat i mimo kuchyni, jako například k provonění tabáku nebo jako esence do parfémů. Až do 19. století se 100 % vanilky pěstovalo výhradně v Mexiku. Vanilkovník se na Madagaskar dostal díky španělským cestovatelům. V současnosti více než polovina oblíbeného koření pochází právě z Madagaskaru, kde se vyrůstají plody nejvyšší kvality.

jak Použit vanilkové lusky

Odkryjte tajemství nejchutnější části vanilkového lusku - jeho vnitřní obsah. Stačí podélně rozříznout usušený lusk tupou stranou nože a objeví se dřeň plná malých, aromatických zrníček. Vyškrábněte je z obou polovin lusku a použijte je k oslazení vašich dezertů, koktejlů, pečení a mnoha dalších pochoutek.

Zbylé lusky můžete jednoduše vložit do lahve s alkoholem a nechat je louhovat, abyste získali sladší chuť a úžasné orchidejové aroma rumu. A pokud si chcete užít vlastní vanilkový cukr, jednoduše rozmixujte celý lusk bourbonské vanilky v kuchyňském robotu a smíchejte s krystalovým nebo moučkovým cukrem, pak uchovávejte v zavřené dóze.

Složení

100% Bourbonská vanilka prémiové kvality (Vanilla planifolia).

Délka lusku: 17 - 20 cm

Země původu

Madagaskar

Skladování

Skladujte v temnu, chladu a suchu. Nepřekračujte teplotu 15°C.

Vanilkové lusky nikdy neskladujte v původním pytlíku, ale je zapotřebí je občas nechat nadýchat, aby se předešlo plísním.


 

     
  • Vanilkový lusk Bourbon Madagaskar BIO
    Vanilkový lusk Bourbon Madagaskar BIO
    Skladem

    Náš vanilkový lusk je certifikovaná Bourbonská vanilka v nejvyšší BIO kvalitě. Bourbon je speciální mezinárodní označení, které zaručuje původ a nejlepší odrůdu vanilkovníku. Značku Bourbon může mít pouze ta nejlepší pravá vanilka vypěstovaná na území Madagaskaru a na ostrovech Mauricius, Mayotte, Comoro a Réunion.


    79 Kč
  • Fíkový džem 800 g Akce
    Fíkový džem 800 g
    Skladem

    Vychutnejte si sladkou chuť čerstvých fíků v podobě lahodného fíkového džemu. Zdravá alternativa k běžným sladkostem plná vitamínů, minerálů a vlákniny. Ideální jako pomazánka nebo ingredience v dezertech.

    169 Kč  (–24 %)
    129 Kč
  • Džem z okvětních lístků růží 800 g Akce
    Džem z okvětních lístků růží 800 g
    Skladem

    Vychutnejte si jemnou květinovou chuť džemu z okvětních lístků růží. Vysoký obsah vitamínů a antioxidantů pro lahodné dezerty. Ideální jako pomazánka na chléb nebo do croissantů.

    169 Kč  (–24 %)
    129 Kč
  • Mangové Pyré Kesar Mango Pulp 850 g Akce
    Mangové Pyré Kesar Mango Pulp 850 g
    Skladem

    Velmi kvalitní 90% mangové pyré z ručně sbíraných plodů, z vynikající odrůdy manga Kesar.

    129 Kč  (–23 %)
    99 Kč
  • Mandlová mouka Extra jemná Akce
    Mandlová mouka Extra jemná
    Skladem

    Mandlová mouka Extra jemná z blanšírovaných mandlí vyniká sametovou texturou a univerzálním využitím. Ideální pro makronky, Low Carb recepty či mandlové mléko. Je přirozeně bezlepková.

    159 Kč  (–13 %)
    139 Kč
  • Extra panenský olivový olej s Česnekem 250 ml Akce
    Extra panenský olivový olej s Česnekem 250 ml
    Skladem

    Extra panenský olivový olej s česnekem kombinuje středomořský olej s aromatickým česnekem. Lisován je pouze mechanicky za studena, čímž si zachovává živiny a antioxidanty. Ideální pro saláty, těstoviny, grilovanou zeleninu, maso a marinády.

    209 Kč  (–33 %)
    139 Kč
Vlastnosti BIO

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
Bezpečnostní kontrola

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat hodnocení
Nevyplňujte toto pole: